* SILVIJA JACIĆ *

GALERIJA BAKAR: Umjetnički svijet oca i kćeri pun boja i šarma

Svi koji me poznaju, znaju da obožavam nakit. Nakit s pričom, nakit s dušom, dar drage mi osobe, prsten ili naušnice koje često poklonim sama sebi kao drago sjećanje na neko lijepo mjesto koje me oduševilo i u koje se vraćam svaki put kad taj komad nakita stavim na sebe. Vežem se za te svoje male dragocjenosti toliko da me teško pogađa kad ih izgubim, no puno veća je moja sreća kad u nekoj novoj prepoznam sebe.

Plava boja uvijek je magnet za mene
Foto: Silvija Jacić

Dogodilo mi se to neki dan, spontano i prirodno kako najviše volim prilikom posjeta galeriji “Bakar” Bakarke Meline Lazanje kad mi je poklonila prekrasne plave naušnice koje su mi privukle pažnju. Napravila ih je Melina, kao i puno drugih ukrasnih predmeta u galeriji na čijim zidovima vise i djela njezinog oca, Nenada Petronija, slikara koji stvara u svom ateljeu smještenom u dvorcu Nova Kraljevica.

Njegov prethodni atelje, čak punih 20 godina, nalazio se u jednoj od najzanimljivijih bakarskih znamenitosti, neobičnoj Turskoj kući ispred koje su se održavale slikarske kolonije i druženja. Otkad dolazim u Bakar, Turska kuća je nezaobilazna u mojim šetnjama, uvijek tiha i uspavana pa mi ju je tim više bilo neobično i drago zamisliti u drugačijoj, umjetničkoj atmosferi za koju bi bilo divno da ponovo oživi.

Prave bakarske baškote rado grickam, a ovi keramički, obavezan su ukras mog bora
Foto: Silvija Jacić

I dok njezin otac stvara u Kraljevici, Melina posjetiteljima Bakra donosi, barem u ljetnim mjesecima, prilku da zavire u njezin (i očev) umjetnički svijet stvoren prije 6 godina koji, zajedno s njom, sazrijeva, mijenja se i napreduje.

U galeriji Bakar moguće je naći zgodne suvenire poput keramičkih baškota, službenog suvenira Grada Bakra, potom krasan nakit, razne ukrasne predmete od keramike te koloristički impresivne slike Melininog oca s motivima Bakra.

U Galeriji Bakar najljepše se skloniti od ljetnih vrućina i… dugo se zadržati!
Foto: Silvija Jacić

Kad sam je pitala kako to da se odlučila otvoriti galeriju, sa širokim osmijehom (koji je njezin zaštitni znak) kratko je odgovorila: “Vjerujem da nam male, lijepe stvari mogu donijeti puno sreće”.

Nakon što sam pomno razgledala sve izloženo, nije mi preostalo ništa drugo do da se složim s njom i još jednom sa zadovoljstvom bacim pogled u ogledalo i moju novu dragocjenost koja će me podsjećati na Melinu i tople, ljetne dane u gradu koji toliko volim.

Autorica teksta i naslovne fotografije: Silvija Jacić


GALERIJA BAKAR vlasnice Meline Lazanje najmaštovitije je mjesto u Bakru koje za ljetnih mjeseci u središte ovog gradića donosi dašak umjetnosti i kreativnosti. U Galeriji Bakar možete pronaći unikatne predmete od keramike koje izrađuje Melina poput Bakarskog baškota, suvenira Grada Bakra te drugih ukrasnih i uporabnih predmeta (zdjele, zdjelice, šalice, tanjuri, vaze, satovi, slike, magneti, suveniri). Kako bi se budući vlasnici ukrasnih predmeta za njih još više vezali, postoji i mogućnost personalizacije. U Galeriji se mogu naći i radovi poznatog kvarnerskog slikara i Melininog oca, Nenada Petronija. Galeriju Bakar potražite na Facebooku i Instagramu (@keramela_art).


Inspirirajte se i pronađite svoj podsjetnik na Hrvatsku: