*JELENA MATEŠEVAC*

AURO OLEUM – organski proizvodi od smilja napravljeni s ljubavlju

Kada od djetinjstva odrastate okruženi prirodom i od malih nogu nesvjesno prikupljate znanje o raznom ljekovitom bilju, jedno je sigurno – ljubav i poštovanje prema prirodi i biljkama u vama rastu od najranijih dana. Prisjećamo se, tako, odrastanja u okolici Rijeke kada smo skupa s vrijednim rukama naših baka brali razno bilje, učeći o njegovim ljekovitim svojstvima i brojnoj primjeni.

Život nas odvede u raznim smjerovima, no ono što nas istinski veseli i ispunjava uvijek na kraju pronađe svoj put i mjesto. Upravo tako započela je i priča o Auro Oluemu, maloj obiteljskoj tvrtki iz Hrvatske koja se bavi uzgojem smilja, a svoje vrijednosti gradi upravo na ljubavi i poštovanju prirode i onoga što nam ona daje.

Otoku Krku je zbog njegove osobitosti još u antici dodijeljen naziv Zlatni otok. Upravo na tom Zlatnom otoku nalazi se i naša plantaža za uzgoj smilja – biljke koja s ponosom nosi epitet  besmrtnosti, biljke koja je u zadnjih nekoliko godina stekla kultni status kada je riječ o njezi kože i anti age učinku, biljke za koju se kaže da je tekuće zlato Mediterana!  

Formiranje plantaže započeli smo 2016. godine pripremom terena. Sjeme smo ubirali od prirodnoga smilja koje se nalazi u divljini na stjenovitim padinama uz more na sjevernim kvarnerskim otocima u Hrvatskoj od kojega smo sami uzgojili sadnice u posudama od stiropora smještenim u plasteniku. Svi procesi, od branja sjemena, uzgoja sadnica, izgradnje plastenika do sadnje, obavljali su se ručno. Danas smo ponosni na tisuće grmova smilja koje s puno ljubavi i brige uzgajamo, čuvamo i njegujemo.

Mediteranska klima, sastav našega tla s velikim udjelom vapnenca i duga suha ljeta, čine savršene uvjete za rast i procvat smilja, stoga smilje iz Hrvatske daje visokokvalitetno eterično ulje. Smilje koje uzgajamo je vrsta Helichrysum italicum, porijeklom iz mediteranske regije. Helichrysum, latinsko ime roda, dolazi od grčkih riječi helios (sunce) i chryson (zlatan) zbog žutih cvjetova biljke koji u svom cvatu podsjećaju na tisuće zlatnih sunaca. Naša plantaža je mlada, prvu berbu smo obavili u kasnu jesen 2018. godine. Od tada, svake godine polovicom lipnja, kada je smilje u punom cvatu i kada žuti cvjetovi preplave naše polje, vršimo berbu, a potom se odvija proces destilacije.

Božanstveni miris smilja, slojevit i iznimno parfemski, davno je potaknuo ljude na njegovu kozmetičku uporabu. Kao i kod svih biljaka, miris mu potječe od njegova eteričnoga ulja za koje se smatra da je jedno od najcjenjenijih i najskupljih na svijetu. Auro Oleum uzgaja i destilira najfinije eterično ulje i hidrolat (cvjetna vodica) smilja. Naši proizvodi su 100% čiste i prirodne sirovine koje se mogu koristiti za osobnu njegu, a svoju primjenu imaju i u kozmetičkoj, farmaceutskoj i parfemskoj industriji, estetskoj kirurgiji i aromaterapiji. Eterično ulje i hidrolat smilja koje proizvodimo, uravnoteženi su u svim svojim ključnim sastojcima.

Nastojimo pružiti najbolju kvalitetu biljke i eteričnoga ulja držeći se tradicionalnih metoda uzgoja, ne upotrebljavajući nikakve umjetne kemikalije što naše smilje čini 100% organskim, prirodnim i zdravim za uporabu. U našem proizvodnom procesu priroda je naš prijatelj.

Priuštite si ovu čaroliju u bočicama. Već samim mirisom neka naše eterično ulje i hidrolat smilja u vama probude sjećanja na topla, duga i sunčana otočka ljeta, miris pokošene trave i prirodu u njenoj najboljoj varijanti, satkanoj u bočicama Auro Oleum proizvoda. Naglasite svoju prirodnu ljepotu i prepustite se blagodatima smilja!

Za više informacija posjetite www.auro-oleum.hr ili nas potražite na društvenim mrežama (Instagram – @auro_oleum, Facebook – Auro Oleum).

Hidrolat je kondenzirana vodena para koja u svakoj svojoj kapljici sadrži otopljene biljne komponente i molekule eteričnoga ulja. Ova djelotvorna tekućina ističe se specifičnim okusom, mirisom, kemijskim sastavom te jakim terapeutskim svojstvima. Djeluje protuupalno, pojačava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana i ožiljaka te reducira otekline. Sprječava i usporava rast i razvoj bakterija. Djelotvoran je kod pojave edema i ekcema. Kod gingivitisa ili paradentoze koristi se kao vodica za ispiranje usne šupljine. Dobar je čistač jetre te se uzima prilikom terapije redovnoga čišćenja organizma. Zbog svoga umirujućeg djelovanja odličan je i kao tonik za kožu, a oblozi natopljeni hidrolatom smanjuju podočnjake. Regenerira kožu te pojačava mikrocirkulaciju, topi masno tkivo i sprječava nastanak celulita, a djeluje i protiv starenja.

Najpoznatije je kao čarobno ulje koje djeluje protiv bora, mrlja i ožiljaka te ostalih kožnih nepravilnosti. Pospješuje zacjeljivanje rana, smanjenje oteklina, edema i hematoma. Smiruje razne kožne iritacije i upale. Pomaže kod strija, bora, hiperpigmentacije i akni. Smanjuje bol od lomova i ogrebotina. Ima antibakterijski, protuupalni i antivirusni učinak uz antioksidativno djelovanje. Pomaže pri proširenim i upaljenim venama, popucalim kapilarama, hemoroidima, ožiljcima, keloidima, atopijskom dermatitisu i psorijazi. U aromaterapiji pomaže kod ublažavanja glavobolje, migrene i ostalih bolova. Prirodno je sredstvo za smirenje živaca. Potiče pozitivne misli, pozornost, koncentraciju, intuiciju i kreativnost te uravnotežuje emocije.

Sve fotografije: Auro Oleum


JELENA MATEŠEVAC je magistra ekonomije sa završenim Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te diplomom Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu na kojemu je magistrirala u području poslovne ekonomije – turizma. Njezin put se i po završetku fakulteta nastavio upravo u područjima baštine, turizma, kulture i europskih projekata.

Već kroz fakultet iskusila je rad u Turističkom informativnom centru Turističke zajednice grada Rijeke, a još od 2015. godine radi u Primorsko-goranskoj županiji gdje je kroz dva Upravna odjela (za turizam i kulturu) stekla višegodišnje iskustvo. Imala je prilike i biti dijelom Valamar tima. Posebno ističe rad na brojnim europskim projektima vezanim uz obnovu i valorizaciju kulturne baštine, s naglaskom na projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana na kojem i dalje radi, a bila je i interpretator u Posjetiteljskom centru Kraljevica – središnjem posjetiteljsko-intepretacijskom centru Putovima Frankopana.

Pohađala je niz specijaliziranih radionica i edukacija vezanih uz područje kulture i baštine, a veseli je spomenuti da je od 2020. godine i interpretacijski vodič s certifikatom Udruge Interpret Europe. Osim kulturne baštine, privatno se dotiče i one prirodne, i to s otoka Krka gdje se nalazi obiteljska plantaža za uzgoj smilja, tekućega zlata Mediterana, pod nazivom Auro Oleum (Instagram – @auro_oleum, Facebook – Auro Oleum). Želite li pobliže upoznati Jelenu, posjetite njezinu autorsku iskaznicu u sklopu Krajolika baštine.