*ANA CEROVAC*

Povijesno-fantastični romani Ane Cerovac: Krsnik i Krasna zemlja

Tko voli Istru, Primorje i Krk, vjerojatno će se zaljubiti i u priču o krsniku koji putuje povijesnim epizodama i zaboravljenim legendama ovoga kraja, baš kao i o njegovoj supruzi koju su neobične okolnosti uvukle u političke intrige s početka 17. st.

Foto: Ana Cerovac

Ako se pitate tko su krsnici, riječ je o ljudima koje narodna predaja pamti kao pojedince nadnaravnih moći, sposobne čudotvorno iscjeljivati ljude i stoku, skidati uroke i boriti se protiv zlih bića iz narodnog folklora. Prateći trag svoje Marije, nestale u mletačkom napadu, Krsto luta ratom poharanim zavičaje, zahvaćenom u krvavi sukob između Venecije i Austrije, odnosno između krilatog lava i dvoglavog orla.

Foto: Ana Cerovac

Od korica do korica, čitatelj tako putuje pitomim Veprincem, mletačkim Buzetom, mitskom dolinom Mirne, malaričnom Pulom i budnim Krkom koji nikad ne sklapa oči na svojoj morskoj straži. Uz niz poznatih lokaliteta i spomenika, koji postaju poprište radnje, u knjigama se javljaju i neki legendarni likovi hrvatske fantastike, kao što je Nazorov Veli Jože. Ipak, tu ima i povijesnih ličnosti, dok naporedo s njima svoje mjesto pronalaze priprosti vijećnici malih komuna, bradati popovi glagoljaši i nepokorni uskoci.

Foto: Ana Cerovac

Uvučen u radnju koja uključuje elemente pustolovnog, detektivskog i fantastičnog romana, čitatelj kroz ove knjige može učiti o prošlosti zavičaja i istraživati korijene vlastitog identiteta. Romani na umjetnički način interpretiraju narodnu baštinu i stvaraju priču koja će zainteresirati ne samo ljubitelje fantastike, već i sve one koji vole ovaj kraj i njegovo nasljeđe.

Foto: Ana Cerovac

Serijal je zamišljen u tri dijela od kojih su do sada objavljeni Krsnik (2019.) i Krasna zemlja (2021). Pritom je Krsnik osvojio nagradu Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman te nagradu Artefakt za najbolji fantastični roman. Čitatelji koji vole ove teme, mogu ih pronaći više informacija na web stranici anacerovac.com, Facebooku ili Instagramu.

Foto: Ana Cerovac

ANA CEROVAC je komparatistica, planinarka, vodičkinja, informatorica, a odnedavno i certificirana interpretatorica baštine. Ipak, ono gdje se najviše osjeća kao kod kuće je književnost. Pisanje je prati od djetinjstva, a otkako je pročitala Tolkiena, razvila je ukus prema fantastici. Gorivo koje pokreće njezine knjige svakako je storytelling, odnosno želja da predstavi baštinu Istre i Kvarnera na neuobičajen način. Želja da iskopa, otpraši i ispriča manje poznate priče koje zavređuju svoju valorizaciju nagnala ju je da se posveti interpretaciji baštine ne samo kroz pisanje, nego i kroz tematska turistička vođenja.

Od zamišljene trilogije o krsniku koji putuje povijesnim epizodama i zaboravljenim legendama Istre, Primorja i Krka, Ana je napisala veći dio pa su tako objavljeni Krsnik (2019.) i Krasna zemlja (2021). Pritom je Krsnik osvojio nagradu Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman te nagradu Artefakt za najbolji fantastični roman. Čitatelji koji vole ove teme, mogu pronaći više informacija na web stranici anacerovac.com, Facebooku ili Instagramu, a više o samoj autorici možete pročitati u njezinoj autorskoj iskaznici na stranicama Krajolika baštine.