Ana Cerovac

Ja sam komparatistica, planinarka, vodičkinja, informatorica, a odnedavno i certificirana interpretatorica baštine.
Ipak, ono gdje se najviše osjećam kao kod kuće je književnost. Pisanje me prati od djetinjstva, a otkako sam pročitala Tolkiena, razvila sam ukus prema fantastici. Magija, mitska bića, tajanstvene šume, zagonetni dvorci, drevna pisma, pustolovine i putovanja – dugo sam smatrala da takve stvari možemo pronaći samo u nekim izmaštanim zemljama. A onda sam shvatila da moj vlastiti zavičaj ima sve već navedeno i da cijela ta riznica povijesti, narodne predaje i kulturne baštine samo čeka da postane dio neke knjige.
Jednom kad sam počela pisati, pokazalo se da tog materijala ima ne za jednu knjigu, nego za serijal. I tako je nastao ciklus Između orla i lava. Priča prati putujućeg krsnika – Krstu od Kastva – u njegovoj potrazi za suprugom Marijom, trgovkinjom koja je nestala u ratnom sukobu između Venecije i Austrije. Put ga vodi prostranstvima Istre i Kvarnera u vrijeme kada nadnaravna bića poput štriga, mora, divova i kudlaka nisu samo stvar legendi, nego sastavni dio svakodnevnice.
Gorivo koje pokreće moje knjige svakako je storytelling, odnosno želja da predstavim baštinu ovih krajeva na neuobičajen način. Svaki gradić, rijeka ili planina gdje se odvija radnja mali je kotačić u cjelokupnoj radnji, ali krije i svoju zasebnu priču. Upravo sam zato, provodeći istraživanje po knjižnicama i po terenu, i sama postala neutaživa skitnica koja slobodne dane provodi na izletima, katkad u većem društvu, katkad u paru, a katkad solo sa svojom četveronožnom Sansom. Prešla sam ovu regiju toliko puta uzduž i poprijeko da se u njoj, gdje god bila, počinjem polako osjećati kao kod kuće. A ipak, još uvijek imam toliko toga za istražiti, iskusiti, bolje razumjeti – doživljavam to pomalo kao jedan osobni projekt koji će potrajati, i ne želim da tako skoro završi.
Želja da iskopam, otprašim i ispričam manje poznate priče koje zavređuju svoju valorizaciju nagnala me da se posvetim interpretaciji baštine ne samo kroz pisanje, nego i tematska turistička vođenja, kojih će, nadam se, uskoro biti više. Osobito me privlači period srednjeg i ranog novog vijeka: u to su doba kašteli ovog kraja u svojoj punoj snazi, morem plove galije, protestantske se knjige krijumčare u bačvama, a inkvizicija se kod mjesnih župnika propituje za travare i čarobnice… Zamislite takav svijet!
Uz kulturnu baštinu, volim i izlete u prirodu, a najviše kombinaciju jednog i drugog, pa još uz finu domaću gastronomiju. Zato sam jako zahvalna što se nalazim u regiji u kojoj je takvo nešto vrlo lako izvedivo: svaki grad ili gradić ima barem jednu konobu na dobrom glasu, jednu šetnicu za malo rekreacije i povijesne tragove stare po par stoljeća, ako ne i tisućljeća.
Čitatelji koji vole ove teme, a doskora vjerojatno i izletnici, mogu me pronaći na web stranici anacerovac.com, Facebooku ili Instagramu.


Kliknite za ABECEDU SVIH AUTORA

Uživajte u tekstovima Ane Cerovac:

  • Povijesno-fantastični romani Ane Cerovac: Krsnik i Krasna zemlja
    Tko voli Istru, Primorje i Krk, vjerojatno će se zaljubiti i u priču o krsniku koji putuje povijesnim epizodama i zaboravljenim legendama ovoga kraja, baš kao i o njegovoj supruzi koju su neobične okolnosti uvukle u političke intrige s početka 17. st.