Što su Krajolici baštine?

Krajolici baštine su ostvarenje dugogodišnjeg sna promotorice hrvatske baštine, Silvije Jacić. To je ime sretne kuće u kojoj stanuju autorski radovi nje i njezinih kolega, hrvatskih baštinskih profesionalaca, često izvučeni iz tame ladica, sasvim netaknuti markentinškim škarama, objedinjeni na jednom mjestu kao svjedočanstvo velike posvećenosti i ustrajnog truda uloženog u očuvanje, ali oplemenjivanje baštine Hrvatske. Ovaj je projekt škrinja s blagom za svakog kulturnog turista koji traži putokaze, inspiraciju i dublje značenje, onog koji želi doživjeti Hrvatsku intimno, iznutra, iz srca i perspektive čuvara njezina naslijeđa. Krajolici baštine su također i platforma na kojoj se članovi baštinskog plemena međusobno povezuju i inspiriraju njegujući ideju zajedništva i podrške kako bi se baština čuvala, a hrvatski kulturni turizam gradio, znanjem, srcem, autentičnošću, inkluzivnošću i suradnjom.

Impressum:

Autorica projekta i web urednica: Silvija Jacić

Izrada web stranice i stručna savjetnica: Iva Silla

Grafička dizajnerica: Ivona Miloš

Autorica naslovnih fotografija: Sanja MršaVukman

Ako vas detaljnije zanima kako su i zašto nastali Krajolici baštine – pročitajte:

“Na radionici o interpretaciji baštine 2017. godine shvatila sam da hrvatsku baštinu predano čuva veliki broj divnih, angažiranih i nesebičnih profesionalaca koji očuvanje hrvatskog naslijeđa smatraju važnijim od osobnog interesa. Upravo zbog toga, u meni se rodila želja da njihove vrijedne baštinske priče približim domaćoj i stranoj javnosti. Baveći se baštinskom promocijom, poslom svojih snova, posjetila sam mnoštvo mjesta, otkrila brojna baštinska blaga o kojima sam napisala bezbroj redaka, ali, najvažnije od svega, upoznala sam veliki broj iznimnih kolega s kojima sam imala čast surađivati i za koje me veže isti zanos spram vrijednosti hrvatskog naslijeđa.

S vremenom, uviđajući koliko je beskompromisna ljubav prema baštini često osamljen, neshvaćen i egzistencijalno izazovan put, postala sam svjesna važnosti stvaranja prostora ili, kako od milja volim reći, sretne kuće pod čijim krovom će se baštinski profesionalci osjećati kao u svom domu, odnosno dobiti priliku predstaviti Hrvatsku kroz svoje autorske radove koji, često, ostaju neobjavljeni ili pak projekte o kojima se premalo piše. Poželjela sam stvoriti mjesto gdje će prvenstveno osobnost svakog od autora i njegov baštinski rukopis biti glavni poticaj i inspiracija da neki čitatelj krene u istraživanje Hrvatske. A najviše od svega, u ovim teškim i izazovnim vremenima, smatrala sam iznimno bitnim stvoriti mjesto na kojem će se baštinski autori moći bolje upoznati, prepoznati, povezati i podržati, naći potvrdu koliko je veliko i važno to što svatko od njih pojedinačno radi i koliko su nam, sada više no ikada, potrebni suradnja i zajedništvo.

Zahvaljujući svojim brojnim inspirativnim kolegama koji su mi uzvratili naklonost, a posebno neprocjenjivoj profesionalnoj i prijateljskoj podršci Ive Sille, Sanje Mrše Vukman i Ivone Miloš te čudesnom gradu Bakru koji mi je otvorio nove životne horizonte dobila sam priliku ostvariti dugogodišnju želju. Sasvim spontano i neočekivano, kako to obično kod mene biva, stvorila sam Krajolike baštine kako bi se autorski glasovi mojih kolega (kao i moj vlastiti) jasnije, glasnije i dalje čuli, kako bismo Hrvatsku predstavili na način za koji u medijima nikad nema dovoljno mjesta i interesa, bilo da se radi o tekstu, fotografiji, suveniru ili nekom projektu kulturnog turizma. Svojim doživljajem krajolika koji nas fasciniraju odnosno osobnošću i emocijom kojom svatko od nas čuva hrvatsku baštinu stvaramo jedinstveni mozaik- inspirativnu pozivnicu u hrvatska mjesta i gradove, u brojne (ne)poznate kutke naše zemlje.

Jednom sam prilikom, inspirirana predivnim Praputnjakom i Praputnjarcima, napisala da je putovanje kroz baštinske krajolike koračanje kroz čarobnu zemlju baštinskih priča. Čvrsto vjerujem da ih nikad ne treba prestati skupljati. Baš kao krijesnice, treba ustrajno puniti stakleni fenjer njihovim sjajem kako bi nam srca uvijek bila ispunjena i obasjana i kako bi upravo takva bila neiscrpno vrelo znanja, inspiracije i optimizma. Stoga, krenimo na put!”

Silvija Jacić, autorica projekta Krajolici baštine, proljeće 2021.