Jelena Mateševac

Kada sam zaprimila poziv autorice ovoga divnog baštinskog projekta da se pridružim plemenu ljubitelja baštine i dam svoj doprinos u funkciji autora, bez puno razmišljanja i dvojba znala sam da je to priča čijim dijelom iskreno i od srca želim biti!

Svjedočimo činjenici da je u zadnjih nekoliko godina pojam interpretacije baštine dobio novu i suvremenu dimenziju koja nas potiče da se odmaknemo od klasičnih i zastarjelih metoda interpretacije iste. Upravo kroz povezivanje istomišljenika putem raznih radionica, edukacija i tečajeva, polako smo brusili novostečeno znanje i učili kako ga što bolje primijeniti u samom radu i pristupu posjetiteljima, na ovaj ili onaj način, pisanim ili govorenim putem.

Iako sam po struci magistra ekonomije sa završenim Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te diplomom Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu na kojemu sam magistrirala u području poslovne ekonomije – turizma, moj put se i po završetku fakulteta nastavio upravo u područjima baštine, turizma, kulture i europskih projekata.

Naime, već kroz fakultet sam iskusila rad u Turističkom informativnom centru Turističke zajednice grada Rijeke, a još od 2015. godine radim u Primorsko-goranskoj županiji gdje sam kroz dva Upravna odjela (za turizam i kulturu) stekla višegodišnje iskustvo. Osim toga imala sam prilike i biti dijelom Valamar tima.   

Ono što bih voljela istaknuti je rad na brojnim europskim projektima vezanim uz obnovu i valorizaciju kulturne baštine, s posebnim naglaskom na projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana čiji sam ponosni dio od samih početaka, a radila sam i u Posjetiteljskom centru Kraljevica – središnjem posjetiteljsko-intepretacijskom centru Putovima Frankopana. I dalje radim na navedenom projektu, a moje aktivnosti se odnose na vođenje društvenih mreža i mrežne stranice projekta, razvoj sadržaja, programa, koordinaciju interpretacijskih centara i dr. Osim navedenoga, kroz godine sam pohađala niz specijaliziranih radionica i edukacija vezanih uz područje kulture i baštine kroz što sam stekla brojna znanja i poznanstva koja uvijek donose nove prilike za usavršavanje, učenje, povezivanje i suradnju. Veseli me spomenuti da sam od 2020. godine i interpretacijski vodič s certifikatom Udruge Interpret Europe.

No, osim kulturne baštine, privatno se dotičem i one prirodne, i to s otoka Krka gdje se nalazi naša plantaža za uzgoj smilja, tekućega zlata Mediterana, čime se također bavim kroz malu obiteljsku tvrtku Auro Oleum koju gradimo s puno ljubavi, truda i vlastitoga rada.

Osim interesa vezanih uz područja rada kojim se bavim, veliki sam ljubitelj glazbe, filmova, serija, digitalnoga marketinga, društvenih mreža, fotografije, jezika, putovanja, kulinarstva i životinja. Nadam se da ćete uživati u mojim tekstovima te da će vas potaknuti na istraživanje i upoznavanje baštine s kojom se poistovjećujem, koja me ispunjava i inspirira.


Kliknite za ABECEDU SVIH AUTORA

Uživajte u tekstovima Jelene Mateševac:

  • AURO OLEUM – organski proizvodi od smilja napravljeni s ljubavlju
    Kada od djetinjstva odrastate okruženi prirodom i od malih nogu nesvjesno prikupljate znanje o raznom ljekovitom bilju, jedno je sigurno – ljubav i poštovanje prema prirodi i biljkama u vama rastu od najranijih dana. Prisjećamo se, tako, odrastanja u okolici Rijeke kada smo skupa s vrijednim rukama naših baka brali razno bilje, učeći o njegovim […]