*DANIJELA FOREMPOHER*

BAKAR: Slikovita pozornica za projekte Udruge La Bamba

Bakar je za mene idilični okvir u koji najčešće smještam raznovrsne projekte i programe svoje Udruge La Bamba. Prije 6 godina ona je bila samo ideja, želja s jasnom vizijom da Bakar kroz njezine projekte postane prepun života i pozitivne energije.

Malo pomalo, uz puno truda i promišljanja, obasipana kreativnošću, Udruga La Bamba je postala prepoznatljiva ponajviše po tome što biram izvođače, emotivne umjetnike koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ono na što sam najponosnija su moji projekti Mažoretkinje grada Bakra i Bakarski vitezovi (mali čuvari baštine), a na vidiku je i novi projekt Royal Bakar s kojim ćemo krenuti na plesno putovanje u 15. i 16. stoljeće.

Bakar u punom sjaju
Foto: Danijela Forempoher

Svaki kutak Bakra idealna je pozornica za moje projekte i želim i nastojim to pokazati uvijek i svima, a ovom prilikom i vama pa vas pozivam u šetnju meni dragim lokacijama kako biste upoznali moj grad.

Prekrasne Stenice u Bakru bile su mjesto za jedan od mojih prvih projekata, scenskog uprizorenja pod nazivom Romeo i Julija iz Brduše Gornje. Glumačku postavu činili su vrijedni amateri, prijatelji La Bambe. Stenice sam iskoristila i za bajkovitu kulisu večeri u kojoj se plesao tango – Milongu.

Tango na Stenicama u Bakru
Foto: Miljenko Šegulja

Moja omiljena pozornica je ona na Staroj cesti, najljepšoj ulici u Bakru, u koju sam smjestila manifestaciju pod nazivom Jer ja sam žena. Tehnički je vrlo zahtjevna, ali za mene predstavlja spektakularni prizor koji želim ponoviti. Ovaj modno-glazbeni događaj doživio je i reprizu u industrijskom djelu grada kada sam željela oživjeti i pokazati kako i taj dio grada, uz malo truda i poneki iskorak, može postati interesantna pozornica.

Manifestacija “Jer ja sam žena” na Staroj cesti
Foto: Josip Čekada

Našu lijepu bakarsku rivu iskoristila sam dva puta za svoja događanja i to za Lampione dobrih želja i Brazilsku noć. Publika je stvarno bila oduševljena i s jednim i drugim jer tamo se obično ne održavaju događanja poput ovih pa je to bilo ugodno iznenađenje.

Lampioni dobrih bakarskih želja
Foto: Miljenko Šegulja

S Masarykove obale pruža se prizor s kakvim volim započeti dan kad god imam za to priliku. Na tu romantičnu pozornicu, uz samo more, smjestila sam koncert pod nazivom Balade na koje svi padamo, a isti takav koncert želim uskoro pokloniti Bakranima na svoj rođendan kako bismo svi zaboravili na svakodnevicu i doživjeli nešto lijepo.

Koncert na Masarykovoj obali
Foto: Miljenko Šegulja

Bakarski impresivni Žal ribara više sam puta pretvorila u najveći plesni podij. Divna je to lokacija za Bakar pleše jer scena je vidljiva iz čitavog grada, a dočim postavimo ozvučenje, pleše cijeli Bakar!

Bakar pleše na Žalu ribara
Foto: Milorad Sirotić

Kad je zima ili loše vrijeme moja se događanja sele u bakarski Dom kulture Matija Mažić. Koliko je to lijep i uređen prostor mogu posvjedočiti i članovi poznate splitske Klape Šufit čiji sam mega koncert imala čast organizirati. Sjećam se kako nisu mogli vjerovati da imamo tako divan prostor.

Nastup klape Šufit u bakarskom domu kulture
Foto: Milorad Sirotić

Upriličila sam tu i druge koncerte, meni najdraži Koncert za dušu, ali i predivna dječja događanja pod nazivom Kids fashion show. Mislim da zaista možemo biti sretni i ponosni da imamo prostor kakav nemaju i puno veći gradovi od Bakra. Volim u njemu raditi, pa čak i onaj dio nakon, s metlom u rukama.

Dom kulture Matija Mažić
Foto: Silvija Jacić

I prostor koji Udruga La Bamba koristi nekada je pozornica. Bilo da organiziram izložbu, predstavu, plesnu radionicu, plesnu večer ili drugo, uživam presvlačiti La Bambu u razna prigodna ruha i pokazati kako nije nužno da je nešto produkcijski veliko i pred velikim brojem ljudi da bi bilo kvalitetno po energiji koja se dogodi.

Moj je najveći projekt pod nazivom Kolovoz pod bakarskim nebom s ukupno 6 manifestacija. Događaj prepun pjesme, plesa i mode, a sve umotano u romantično ruho, zamišljen kao manifestacija koja će obogatiti ljeto u Bakru. Još uvijek se nadam da će jednom doživjeti reprizu.

Kolovoz pod bakarskim nebom
Foto: Miljenko Šegulja

Onaj koji nije nikada realiziran, a puno sam radila na njemu je kulturno-duhovne tematike pod nazivom  Advent u kaštelu grada Bakra unutar kojeg je zamišljena kreativna i interaktivna izložba. Strpljivo čekam da ga realiziram. Pa tko zna!

Bakar u božićnom ruhu
Foto: Silvija Jacić

Sve prethodno napisano sve veseli i sve sam to ja, ali ono na šta sam najponosnija to su zasigurno moje djevojčice, moje zvjezdice, moje Mažoretkinje grada Bakra.

Ideju za osnivanje dobila sam od svoje mame, koja je kao i uvijek znala i prije i bolje nego ja, ono što je dobro za mene. Zašto to kažem? Zato što moje mame više nema, moj je jedinac s obitelji u Irskoj i ove curice su moje sve. Volim svaku od njih, volim kad mi se pohvale, potuže, volim naše zagrljaje, naše male ćakule i sve naše zajedničke trenutke. One su ambasadorice svoga grada i najljepši živući simbol grada Bakra. Mislim da su one, pored Bakarskih vitezova ono najljepše što sam darovala i što ću u naslijeđe ostaviti gradu Bakru.

Kalendar Mažoretkinja grada Bakra
Foto: Pero Lovrov

Crtala sam njihove uniformice, osmislila naziv, logo, njihovu zastavu kao zaštitni znak, baš sve. Organizirala Smotru mažoretkinja PGŽ i šire i sve te prekrasne djevojčice predvođene limenom glazbom prošetala duž cijelo Primorje. Kolorit mažoret uniformi, ples, radost, ponos, prijateljstvo i obećanje da će se vratiti, ono je što su ostavile za sobom.

Himna Mažoretkinja grada Bakra
Foto: RI Prsten

Jako sam sretna da smo snimili i njihovu Himnu, jer tako je i Bakar dobio jednu lijepu pjesmu na dar, a najsvečanije su mi njihove zakletve od kojih izdvajam onu prvu pred našim gradonačelnikom i svečani čin posvete njihove zastave od strane počasnog građanina grada Bakra Monsignora Giuseppea Vosille koji je čak iz Cresa doputovao samo zbog njih.

A kako se rodila ideja o Bakarskim vitezovima? Moram reći da su me sami dečkići,prilikom posjeta bakarskim školama, potaknuli na razmišljanje jer su mažoretkinje toliko popularne, da su i oni poželjeli nešto u čemu se mogu okušati, savladati vještine i doživjeti uzbuđenje oblačenja slikovitih uniformi.

Zahvaljući ovoj situaciji u kojoj neprilike nastojim pretvoriti u prilike, odlučila sam ozbiljnije se pozabaviti time i sada kreiram njihove odore i sve drugo potrebno za plasiranje novog brenda, ali i novog turističkog proizvoda za naš grad.

Duga iznad bakarskog kraja
Foto: Danijela Forempoher

Danas, kao i prvi dan, s velikim se žarom moji projekti i ideje isprepleću se kroz La Bambu. I tako, dok čekam da se online vrati u live, dok čekam ljekovitu moć plesa, druženja i zagrljaja, radim na novom projektu i s veseljem gledam u budućnost zbog novih mogućnosti koje mogu ostvariti, a isto želim i vama i sve vas redom pozivam u svoj Bakar!

Autorica naslovne fotografije: Danijela Forempoher


DANIJELA FOREMPHOHER predsjednica je i umjetnička voditeljica Udruge La Bamba iz Bakra. Bakar je za nju idilični okvir u koji najčešće smješta raznovrsne projekte i programe s kojima želi pridonijeti tome da Bakar, umjesto neprivlačnog post-industrijskog grada, postane omiljeno i živopisno mjesto, posebno ljeti. Udruga La Bamba organizira priredbe, manifestacije, koncerte, modne revije, tematske zabave te ostala događanja, a najdraži projekti Danijele Forempoher su Bakarske mažoretkinje i mali Bakarski vitezovi koje je stvorila sa željom da postanu prepoznatljivi simboli Grada Bakra.

Kako biste bolje upoznali Danijelu potražite njezinu autorsku iskaznicu u sklopu Krajolika baštine te posjetite profil Udruge La Bamba na Facebooku.