*VUKICA PALČIĆ*

ROVINJ: Pjesma o rovinjskom veslaču na ulicama Pirana

Jednom sam šetala s grupom njemačkih gostiju po Piranu i srela simpatičnog svirača koji je svirao prolaznicima. Kad sam ugrabila slobodni trenutak, vratila sam se kako bih ga upoznala. Na moje iznenađenje, saznala sam da je porijeklom Rovinjac koji je davno napustio Rovinj kako bi svoj drugi dom pronašao u slovenskom Piranu gdje živi 60-tak godina.

U srcu mu je uvijek rodni grad i kad povremeno svrati u Rovinj, kaže da rado posjeti rođake i još rađe prijatelje. Svira i pjeva cijeli život, a sada to čini za svoj gušt, na ulici koja je postala njegova pozornica. Kraj nogu mu je kofer njegove mandoline u koji prolaznici rado ubace koji novčić. A kako i ne bi kad je jako simpatičan, ljubaznim se riječima obrati svakom prolazniku, a potom mu otpjeva pjesmu na njegovom jeziku.

Oduševila sam se tom mogućnošću da čujem neku rovinjsku pjesmu i zamolila ga da mi otpjeva onu o veslaču i to na talijanskom. Pjesma se zove Rematore, a ime mogu sugrađanina kojeg, baš poput mene, krasi ljubav prema glazbi, je Archangelo Sfettini.

Ovaj trenutak Archangelom čuvam u srcu kao jedan od zaista posebno lijepih doživljaja i jako mi je drago što ga mogu podijeliti s čitateljima Krajolika baštine!


VUKICA PALČIĆ odrasla je u kući kraj samoga mora u Rovinju. Turistički je vodič u Istri, Primorsko-goranskoj županiji i Ličko-senjskoj. Vodi ture na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Radila je kao turistički animator i voditelj raznih kulturno umjetničkih te zabavnih večernjih programa. Njezin radni vijek je bio kreativan i uvijek povezan s ljudima kroz igru, ples, zabavu i pjesmu.

Kad je u Šišanu položila tečaj za Vodiča interpretatora shvatila je da je taj način vođenja upravo ono što želi jer je kulturna baština utkana u nju i njezin rad. Kako biste još bolje upoznali Vukicu, zavirite u njezinu autorsku iskaznicu u sklopu Krajolika baštine.