*CLAUDIO GRBAC*

MISTIČNI ŠIŠAN – SISSANO MISTICA

Šetajući našim mjestom vrlo često naiđemo na stara ulazna vrata ili na prozorsku škuru na katu koja na buri zaškripi i misli nam odlete. Razum je zaintrigiran unutrašnjošću kuće. Što ona krije? Što se tu događalo? Koje su se priče prepričavale uz ognjište uz pucketanje vatre?

Nešto mistično što nam je uši pretvaralo u ogromne antene strepeći nad pucketanjem i škripom podnih dasaka. Ali, put nas vodi dalje i zastanemo ispred neke crkve i pročitamo info-tablu s opisom što? gdje? kada? kako? No samo mali dašak vjetra i ponovna škripa škure u trenutku nas preokrene i misli nam vrati na ono ognjište.
I upravo kroz „Mistični Šišan – Sissano mistica“ želim vas povesti daleko od Šišanske place do šišanske obale gdje se netaknuta priroda gustom šumom spušta do samog mora gotovo ga dodirujući. Duša ognjišta se ovdje probija kroz šumu prepričavajući priče, zapravo legende koje još uvijek žive u nama.

„MONTE MADONNA -LEGENDA O DJEVICI I ZMAJU“
Samo kilometar i pol od samog centra Šišana, na putu koji vodi prema moru i uvali Kala ponosno nas dočekuje ona, Madonna ili Djevica čuvarica Kvarnera.

Kip Madonne
Foto: Claudio Grbac

Blaženim pogledom kao da nam želi ispričati svoju priču koja Šišanom kruži i prenosi se s pokoljenja na pokoljenje. Legenda kaže da je u dubokoj jami usred Monte Madonne obitavao strahotni zmaj, a Šišanci su svakog mjeseca ždrijebom birali djevojku te mu je nudili za obrok. Tako je jedanput mlađahna djevojka trebala biti dovedena grozovitoj nemani, a dan prije toga njezin je bijedni otac s tugom u srcu otišao od kuće i lutao oko brda sa žarkom željom da sam umre, a ne da prepusti svoju miljenicu pohlepnim kandžama proklete zvijeri.

I tako, dok je shrvan bolom lutao šumom smišljajući u sebi najsmionije nakane, presretne ga djevojka božanske ljepote, glave okrunjene zlatnim vijencem, haljine bijele poput snijega, prepuna neiskazive nježnosti. Tješi ga milim riječima i otkrije mu način kako da konačno pripitomi i ubije okrutnu zvijer.

Ta djeva bijaše Bogorodica. Ohrabreni otac tijekom noći uspije ući u pećinu, svladati zmaja i svezati ga uzicom. Potom ga je, umiljatog kao janjca, doveo u Šišan. Ushićena djeca su ga uzjahala, ganuta gomila zapljeskala, a sretan otac, na radost i veselje svih prisutnih, probode mu srce i time naznači kraj stoljetnom teroru. Bilo je to na dan Svetog Križa 3. svibnja. Narod odluči da će u znak zahvalnosti na vrhu brda podignuti crkvicu Madonni koja ih je oslobodila strašnog ropstva, a potom se i zavjetovao da će svake godine baš na taj dan upriličiti svečanu povorku.

Monte Madonna s mora
Foto: Claudio Grbac

To kaže legenda, a povijest daje podatak o izgrađenoj crkvici Blažene Djevice Marije 1252. godine na Monte Madonni. Dana 3. svibnja započinjala je administrativna godine Šišanskog komuna, te se na taj dan održavala procesija iz Šišana do Monte Madonne kojoj je poslije mise uslijedio i blagoslov mora. Austro-Ugarska vojska 1915. ruši crkvicu prilikom izgradnje vojne utvrde. Oslikani drveni kip Madonne s djetetom iz 1480. godine prenesen je na čuvanje u nadžupnu crkvu Sv.Feliksa i Fortunata. Na mjestu rušenja ostala je samo stijena iz koje je stalno izvirala voda u kapljicama. Narodna predaja kaže da su to bile suze Madonne. Pastiri koji su sa svojim stadima bili na ispaši oko brda tu su dolazili oprati si oči s tim suzama sve do izgradnje topničkog položaja broj IV od strane JNA negdje 1960. godine. I nakon spomenute izgradnje iz betona su izvirale suze.

Slušajući tako njenu priču put nas vodi kroz šumu do njenog vrha na 92m nad morem. Pogled nam se sa malo niže osmatračnice otvara na dijelove Šišana, na Samartini, Sarancani-Saranzani, Punta Sv.Stipana-Ponta San Stefano i Cuf-Zuffo prije kojega se nalazi i uvala Babina škulja-Bus della vecia.

Monte Madonna slikana dronom iz Šišana lijevo otok Cres, desno otok Lošinj, između Velebit u daljini
Foto: Paolo Demarin

Prilika je to i da se nakratko uživa u prekrasnom pogledu na gotovo cijeli Kvarner od Crne Punte do Marlere i dalje ispod nas do Ližnjana i Medulina. Ispred nas se otvaraju otoci Cres, Lošinj, Galijola, Unije i Susak. U daljini preko vrhova Cresa i Osorščice na Lošinju vidi se Velebit.

Ali, pripazi, putniče. Duša s ognjišta i dalje vrluda kruz šumu. Kad s osmatračnice pogled ti bude bježao po Kvarneru, ako te samo mali dašak vjetra dotakne, okreni se prema šumi. Možda te Madonna čuva i promatra iza onog lijevog bora.

…nastavlja se…

Naslovna fotografija: Šišan-Sissano crkva Sv.Feliksa i Fortunata i Giardin (u gornjem kutu desno Monte Madonna)

Autor naslovne fotografije: wanderlust-istra-hostel.com


CLAUDIO GRBAC izuzetno je aktivan u društvenoj zajednici kroz Comunita’ degli Italiani di Sissano – Zajednica talijana Šišan kao pjevač zbora, pjevač mantignada i plesač u folkloru. Jedan je od začetnika Fiere dei SS. Felice e Fortunato-Samanj (sajam) Sv.Feliksa i Fortunata kojoj je prvenstveni cilj promocija, ali i očuvanje baštine u svim njenim oblicima koja se raznim osjetilima mogu dotaći. Među začetnicima je Festival dell’Istrioto-Festivala istriotskog narječja putem kojeg vodi laboratorije šišanskog istriota. Certificirani je interpretacijski vodič i vlasnik OPG-a koji se bavi maslinarstvom. Claudia možete pobliže upoznati čitajući njegovu autorsku iskaznicu u sklopu Krajolika baštine, posjetom web stranicama Festival dell’Istrioto-Festivala istriotskog narječja ili ako posjetite Šišan!