Claudio Grbac

Ja sam Claudio i za sebe ću uvijek prvo govoriti da sam iz Šišana za kojeg živim svim svojim srcem. Sve što je vezano za ovaj moj mali svijet prisvajam ga kao svoje. I nikad mi nije teško jer u tome uživam.

Aktivan sam u društvenoj zajednici kroz Comunita’ degli Italiani di Sissano – Zajednica talijana Šišan i kao pjevač zbora, i kao pjevač mantignada, i plesač u folkloru, i mali od kužine ako zatreba kad je fešta u selu. Jedan sam od začetnika Fiere dei SS. Felice e Fortunato-Samanj (sajam) Sv.Feliksa i Fortunata kojoj je prvenstveni cilj promocija, ali i očuvanje baštine u svim njenim oblicima koja se raznim osjetilima mogu dotaći. Među začetnicima sam i Festival dell’Istrioto-Festivala istriotskog narječja putem kojeg vodim laboratorije šišanskog istriota. Vodič sam interpretator baštine i vlasnik OPG-a koji se bavi maslinarstvom. I da, imam ženu i dvoje već odrasle djece i novopridošlog Border collie-a.

Biti dio ovog baštinskog plemena za mene je posebna čast upravo iz razloga da mogu predstaviti moj Šišan, da ono bude uz bok jedne metropole ili drugih većih gradova. Upravo ovo je i bit baštine. Baština je zapravo ljubav prema svojem i poštovanje prema sebi koji tu ljubav gajiš i koju nesebično dijeliš. Netko će reći da smo živi muzeji baštine, hm, možda. 😛

Da ne zaboravim zahvaliti mojoj Barbari koja me i uvukla u interpretaciju baštine. Valjda nakon toliko godina braka žena zna di mi je mjesto! 😀


Kliknite za ABECEDU SVIH AUTORA

Uživajte u tekstovima Claudia Grbca:

  • MISTIČNI ŠIŠAN – SISSANO MISTICA
    Šetajući našim mjestom vrlo često naiđemo na stara ulazna vrata ili na prozorsku škuru na katu koja na buri zaškripi i misli nam odlete. Razum je zaintrigiran unutrašnjošću kuće. Što ona krije? Što se tu događalo? Koje su se priče prepričavale uz ognjište uz pucketanje vatre?