* SILVIJA JACIĆ *

ZAGREB: Badass women – interpretacijska tura koja slavi (ne)poznate zagrebačke heroine

Svatko tko obrati pažnju na nazive zagrebačkih ulica i trgova, uvidjet će da, u najvećem broju, nose ime po znamenitim muškarcima. S pravom će se zapitati – zar u Zagrebu, kroz povijest, nisu živjele žene čije je zasluge trebalo priznati i vrednovati barem nazivom ulice ili trga? Iako će se većina Zagrepčana, a možda i poneki gost na spomen znamenitih žena odmah sjetiti Marije Jurić Zagorke koja je ostavila teško izbrisiv i nezaobilazan trag, s nekim drugim imenima ići će puno teže! Primjerice, malo će biti onih koji će znati za Dragojlu Jarnević, hrvatsku književnicu, učiteljicu i planinarku te jednu od samo dvije žene portretirane na poznatoj litografiji Muževi ilirske dobe koja prikazuje sve istaknute ilirce 19. stoljeća. Ili pak za Štefaniju Falicu rođenu Šibenčanku koja se odvažno, prateći muža, pridružila trupama prvog svjetskog rata izazvaši veliku pomutnju na ulicima Zagreba kad se u njemu pojavila noseći vojnu uniformu čiji je sastavni dio bila suknja te s činom koji nije imala niti jedna druga Hrvatica!

Foto: Silvija Jacić

Upravo takve, očima javnosti skrivene činjenice, ponukale se iskusnu i kreativnu autoricu zagrebačkih šetnji Secret Zagreb te interpretacijskog vodiča i trenera Ivu Silla da osmisli turu kakva do sada u Zagrebu nije postojala – originalnu, svježu, inspirativnu šetnju kroz srce Zagreba koja istovremeno zabavlja, podučava i potiče na ramišljanje. “Osjećala sam da je u zemlji koja nema čak niti jedan ženski lik na novčanicama, potrebno pokazati koliko je bilo zaslužnih, osebujnih žena koje su slijedile svoje snove, briljirale svojim talentima i ostajale vjerne sebi unatoč kritikama i osudama društva. Ova tura vrvi brojnim imenima, fascinantnim sudbinama i osebujnim karakterima žena koje su svojim značajem dosegnule nacionalni okvir dok su ga neke od njih i daleko nadišle postajući prepoznatljive na svjetskoj razini. Od slikarica do književnica, priznatih znanstvenica, osvajačica olimpijskih medalja, prve Miss Europe pa do onih koje su bile nominirane za Nobelovu nagradu, pjevale na svjetskim opernim pozornicama ili pak nesebično spašavale brojne dječje živote – sve su to žene čije životne priče također pripadaju duhu Zagreba i trebaju biti ispričane” naglašava Iva Silla.

Foto: Silvija Jacić

Ugodnom šetnjom od parka Zrinjevac, u kojem su se ponosno isprsili isključivo brojni zaslužni muškarci, pa sve do Gornjega grada, raspliće se ova dinamična, živopisna priča posvećena nepravedno zapostavljenim ženama koje su na svoj autentičan način progovarale o Zagrebu i vremenu u kojem su živjele. “Predvodnica” među njima, Marija Jurić Zagorka sažela je poruku ture Badass Women u jednoj od svojih inspirativnih rečenica: “Valja samo otvoriti oči oko sebe pa da vidiš tu vojsku hrabrih žena, na svakoj stazi života.”

Autorica teksta i naslovne fotografije: Silvija Jacić

Više o turi Badass Women i mogućnosti sudjelovanja: Secret Zagreb