* SILVIJA JACIĆ *

DELNICE: Neočekivane priče pitomog goranskog gradića u interpretacijskoj turi “Doživi Delnice”

S terase restorana Lovački dom u Delnicama puca fantastičan pogled na taj gradić, pitom, samozatajn, ali iznenađujuće pun uzbudljivih priča. Idealna je to točka polaska turističke ture “Doživi Delnice – Live the Story of Delnice” koju je osmislila Jelena Holenko Pirc, certificirani interpetacijski i turistički vodič i rođena Delničanka.

Sam početak ture pravi je užitak za osjetila jer svoju priču o Delnicama Jelena Holenko Pirc započinje kroz okuse, mirise i predmete koji je najsnažnije vežu za njezin rodni grad. Od ljekovitog bilja kojima Delničani stoljećima čuvaju svoje zdravlje, nadaleko poznatih likera goranskog čarobnjaka Vida Arbanasa u čijim bocama rakiju oplemenjuje preko 60 goranskih trava i šumskog voća pa do drvenih predmeta koji za Gorane imaju posebno značenje.

Foto: Lea Grgurić

Put prema centru Delnica posjetiteljima donosi ugodnu, opuštajuću šetnju kroz Park-šumu Japlenški vrh gdje ih čeka dirljiva osobitost ovoga mjesta, Ljubavna staza koja je mnogim zaljubljenim Delničanima služila kao zaklon od znatiželjnih pogleda. Uz zanimljive izreke o ljubavi duž staze i sandučić za ljubavna pisma savršeno se uklapa i ljubavna priča o nesretnoj Delničanki Jagodi.

Prateći Ljubavnu stazu sudionici ture doći će do posebnog mjesta u Delnicama, gradskog parka u kojem je, se baš kao i u šumi, krije niz iznenađenja. Jelena će ih povesti na putovanje u prošlost,  u vrijeme Kraljevine SHS kad je društvena krema dolazila ovamo uživati u zračnoj kupci odnosno idealnoj nadmorskoj visini na kojoj se nalaze Delnice (700 m) i blagotvornom mirisu crnogorice. Reputaciju smirujuće zelene oaze uništio je iznenadni događaj koji će Jelena na turi otkriti kroz napetu priču, a svjedok mu je i jedan od spomenika iz tog vremena postavljen u parku i netaknut povijesnim promjenama.

Foto: Lea Grgurić

Uz park je vezano i ime Grge Marjanovića, akademskog slikara i profesora koji je, ostavio dubok trag svojim djelima, ali i utjecajem na generacije Delničana. U parku se nalazi njegov atelje u kojem su pohranjena brojna djela ovog animalista uključujući i slavni crtež medvjeda, nagrađen na Prvom susretu europskih slikara animalista u Parizu.

Originalnu uskrsnu gastronomsku delikatesu Gorskog kotara goranski nadjev ili kako je Gorani zovu “želudac” te još jedan liker Vida Arbanasa, sudionici ture mogu kušati na terasi cafea Centar koja, uz istoimeni smještaj, turistima već 30 godina pruža mnoštvo sadržaja, uključujući izložbe slika i kulturna događanja u svom interijeru.

Nakon predaha, sudionike ture čeka još jedno iznenađenje – posjet očuvanom Popovićevom mlinu, atrakciji skrivenoj u strogom centru Delnica koju Delničani mogu zahvaliti bračnom paru Mihelčić. Po povratku iz Amerike, višak novca, osim u gostionicu i trgovinu, prije 100 godina odlučili su uložiti i u prvi električni mlin na ovim prostorima čiji je fascinantni mehanizam, napravljen u Budimpešti, u funkciji od 1925. godine.

Foto: Lea Grgurić

Tu je i posjet Kući Rački, najstarijoj kući u Delnicama i spomeniku kulture. Obučena ovoga puta u svečanu delničku nošnju, Jelena Holenko Pirc predstavit će autentičnu unutrašnjost kuće Rački koju su čuvari baštine iz Etno udruge ”Prepelin’c” i brojni Delničani ispunili raznovrsnim predmetima svakodnevice 18. stoljeća.

Tura “Doživi Delnice” za kraj donosi i nezaobilazni gastronomski povratak u prošlost u nekom od delničkih restorana u kojem će se, uz uživanje u goranskim specijalitetima, moći čuti i priče iz prošlosti, a i pokoji recept.

Foto: Lea Grgurić

Autorica teksta: Silvija Jacić

Autorica naslovne fotografije: Lea Grgurić

Više o turi i mogućnosti sudjelovanja: Lynx and Fox