* SILVIJA JACIĆ *

OREBIĆ: Kako sam upoznala zadnjeg potomka slavne kapetanske obitelji

Te godine, spletom okolnosti nisam, kao svake, birala ljetno odredište. Orebić se dogodio iznenada, kao i popodnevna šetnja te srijede po najvećoj vrućini. Umjesto da, kao svi ostali, odmaram na plaži, hodala sam kroz Orebić diveći se nizu kapetanskih kuća koje su moje poglede privlačile svojim kamenim, uglačanim pročeljima i raskošnim vrtovima u čijoj su intimnosti mahom uživali turisti. Nakon što sam skoro svaku od njih slikala jednog ranog jutra, sad sam činila isto, pod svjetlošću kasnog popodneva. Jedna od njih, skromnija, ali posebnija zapela mi je odmah za oko kombinacijom boja – zelenim pročeljem i ogromnom, raskošnom bugenvilijom u cvatu.

Trenutak prije no što će se na ulaznim vratima pojaviti Mate Orebić
Foto: Silvija Jacić

Fotografirala sam, trudeći se ostati što neprimjetnija, no ubrzo sam začula pitanje “Would you like to take a look inside?” i ugledala vlasnika koji se bio uputio na kupanje. “Uhvaćena na djelu” zbunjeno sam se nasmijala i, ispričavajući se, prihvatila poziv osjećajući se pritom poput djevojčice pred izlogom koju je netko, iznenada, pozvao u slastičarnicu! Čim sam ušla u prvu prostoriju moje su se oči širom otvorile od uzbuđenja i nevjerice, u trenu sam zakoračila u prošlost, u pravu kapetansku kuću s originalnim namještajem, slikama, 4 metra visokim zidovima i oslikanim stropovima te prekrasnim stražnjim vrtom.

Očuvani interijer dnevne sobe kapetana Urlića
Foto: Silvija Jacić

Pretpostavila sam, po naglasku, da je vlasnik Amerikanac koji se zaljubio u ovaj gradić i raskošnu ljepotu našeg juga. A onda se predstavio – on zaista živi u San Franciscu, odvjetnik je koji, nakon rada za američku vladu, umirovljeničke dane “krati” radom u svojoj tvrtki, a u Orebić dolazi od 2003. sa ženom Jane, kćeri Annom i sinom Alexom…i ime mu je Mate Orebić!

Preci Mate Orebića
Foto: Silvija Jacić

Prvo sam pomislila da nisam dobro čula, a onda sam, kroz razgovor, shvatila da me u svoj ljetni dom pozvao zadnji (uz sina Alexa) potomak slavne kapetanske obitelji po kojoj je ovaj gradić dobio ime. Činilo mi se na tren kao da sam iz obične šetnje odjednom postala protagonist nekog filma osmišljenog po scenariju pisanom baš za mene – more, brodovi, moreplovci, kapetani, pomorska baština…Sljedeća tri sata, slušala sam također “filmsku” priču čovjeka koji je tek 2003. otkrio gradić iz kojeg je njegov otac, za vrijeme Jugoslavije, emigirirao u Ameriku.

Oslikani stropovi poseban su ukras kuće
Foto: Silvija Jacić

Svojim dolaskom Mate je iznenadio stanovnike Orebića, posebno sveznajućeg lokalnog povjesničara Vlastimira Vekarića, zaslužnog za predivni muzej pomorstva u samostanu Gospe od Anđela. On je, kao i svi, vjerovao da je s Matinom bakom izumrla loza Orebića koji čak nose i plemićku titulu! Od tada do danas uspio je Mate nadoknaditi sve propušteno, pronaći svoje korijene, saznati i zavoljeti brojne priče utkane u prošlost svoje obitelji, ali i kupiti i urediti kuću kapetana Urlića (sasvim netaknutog interijera!) koja mu je postala drugi dom.

Uz dosta truda i malo sreće uspjela sam pronaći sliku kapetana Urlića i supruge u Pomorskom muzeju u Orebiću
Foto: Silvija Jacić

Ljubav prema baštini, koja o toj prošlosti svjedoči, Mate je uspio prenijeti na svoju Jane te djecu, Annu i Alexa s kojima slavno ime Orebić nastavlja živjeti.

Obitelj Mate Orebića
Foto: Privatna arhiva Mate Orebića

Autorica naslovne fotografije: Silvija Jacić

SILVIJA JACIĆ je promotorica interpretirane baštine i koliko zna, jedini profesionalac u Hrvatskoj koji se time isključivo bavi. Njezina fascinacija (maritimnom) baštinom započela je promocijom jadranskih svjetionika i hrvatskih turističkih odredišta, a rasplamsala se na radionici o interpretaciji baštine 2017. godine. Ta ju je radionica, kao i susret s magičnim hrvatskim gradom Bakrom koji joj je preokrenuo život, usmjerila prema poslu njezinih snova – skupljanju baštinskih priča, promociji hrvatske baštine u zemlji i inozemstvu te suradnji s brojnim kolegama na različitim projektima. Vrhunac te suradnje upravo su Krajolici baštine koje potpisuje kao svoj prvi autorski projekt. Želite li pobliže upoznati Silviju, pročitajte njezinu autorsku iskaznicu u sklopu Krajolika baštine ili posjetite njezinu web stranicu Promo&press.