* SILVIJA JACIĆ *

ŠIŠAN: Istarsko selo puno fenomena

U Šišanu, nekad bogatom i prosperitetnom selu na jugoistoku Istre koje to, nažalost, više nije, nekad su postojale plantaže pamuka. U trenutku kad sam čula tu činjenicu, nad tim istim poljem ugledala sam mekane, prozračne, oblake, nježno, rukom istrgane komade pamuka u opuštenoj plovidbi nebom…

U srcu Šišana je nekada bila velika, lijepa škola, žila kucavica, ishodišna točka malih Šišanaca koji su joj se rado vraćali. Škole više nema, ali na tom ožiljku, u njenoj neposrednoj blizini, za vrijeme mog boravka u Šišanu, nekoliko je dječaka s loptom, slobodnih i nesputanih, ukralo moj pogled. Mnoge šišanske kuće prizor su koji budi različite emocije. Od divljenja njihovoj veličini i grandioznosti koje svjedoče o nekoj slavnijoj prošlosti, do tuge i zabrinutosti što su urušene, prepuštene vremenu da poništi trud ljudske ruke i zatre tragove života kojim su vrvjele. I taman kad bih sa žaljenjem pomislila kakva je velika šteta što su tako nijeme, na njihovim bih pročeljima pronašla skrivene poruke, kamene reljefe, grbove…Pa i glavna ulica, ni po čemu posebno atraktivna, učinila mi se sasvim posebnom kad sam pročitala njeno ime.

Nad Šišanom oblaci su mekani poput pamuka
Foto: Silvija Jacić

U samom centru Šišana, ulica se zove Centar/Centro!  Van samog centra nalazi se velika zelena udubljena površina, uz nadeleko poznatu vinariju Trapan s jedne strane, dječje igralište u daljini i veliku istarsku stanciju s desne strane, izgleda slikovito, ali ništa posebno. Ali postaje itekako posebna kad saznajem da je upravo to mjesto bilo razlog velikom bogatstvu Šišanaca u prošlosti. Uskoro će biti i označeno da se na tom mjestu nalazila lokva na kojoj su Šišanci redovito mogli napajati svoju stoku za razliku od svojih susjeda. A gdje su još priče o šišanskoj murvi na glavnome trgu u čijoj se sjeni, u prošlom stoljeću, odigrala dramatična i strastvena ljubavna priča (sa sretnim ishodom), i oko koje su se okupljale generacije Šišanaca kako bi se družili i razmijenjivali informacije.

Budućnost Šišana u igri
Foto: Silvija Jacić

Šetnje šišanskim uličicama kriju iznenađenja poput skrivenih crkvica u slijepim ulicama, brojnih tragova najpoznatije i najbogatije šišanske obitelji Frezza pa sve do napuštenog mlina, a sretnete li negdje legendarnog šišanskog zmaja, morat ćete biti hrabri i srčani baš kao što su to bili stanovnici ovog istarskog sela nekad i danas. Mogla bih još nabrajati, ali umjesto toga upućujem poziv svima koji će biti blizu juga Istre da svrate u Šišan, a pogotovo ljeti u vrijeme održavanja Felix Festa koji posjetiteljima predstavlja sve ono najbolje što ovo selo, vrlo često van turističkih ruta, nudi.

Kameni reljefi na šišanskim kućama
Foto: Silvija Jacić

Od maslinovog ulja, starih zanata, folklora, biciklističke utrke pa sve do onog, meni srcu najdražeg – interpretacijske ture Šišanske legende koje pokazuju što se dogodi kad kvalitetna baštinska edukacija padne na plodno tlo i kad iz njega izrastu prekrasne suradnje, nova prijateljstva i predivne baštinske priče, meke i podatne poput šišanskog pamuka koje u potpunosti dokazuju tvrdnju da je ŠIŠAN prepun fenomena!

Crkva sv. Felixa i Fortunata koju čuva plodna maslina
Foto: Silvija Jacić

Autorica naslovne fotografije: Silvija Jacić


SILVIJA JACIĆ promotorica je interpretirane baštine i koliko zna, jedini profesionalac u Hrvatskoj koji se time isključivo bavi. Njezina fascinacija (maritimnom) baštinom započela je promocijom jadranskih svjetionika i hrvatskih turističkih odredišta, a rasplamsala se na radionici o interpretaciji baštine 2017. godine. Ta ju je radionica, kao i susret s magičnim hrvatskim gradom Bakrom koji joj je preokrenuo život, usmjerila prema poslu njezinih snova – skupljanju baštinskih priča, promociji hrvatske baštine u zemlji i inozemstvu te suradnji s brojnim kolegama na različitim projektima. Vrhunac te suradnje upravo su Krajolici baštine koje potpisuje kao svoj prvi autorski projekt. Želite li pobliže upoznati Silviju, pročitajte njezinu autorsku iskaznicu u sklopu Krajolika baštine ili posjetite njezinu web stranicu Promo&press.