Tanja Tandara

Diplomirala sam menadžment u kulturi u studenom 2008. godine te sam magistrirala projektni menadžment u listopadu 2010.
Kulturom se bavim od 1996. radeći isključivo u neovisnoj kulturi. Producentica i menadžerica sam mnogih projekata u kulturi.

Moja prva ljubav je bila kemija – tako sam studirala i kemijsko inženjerstvo, ali je, eto, kultura prevagnula i odnijela me u neke druge, kreativne i poduzetničke vode.

Poduzetništvom se bavim od 2010 godine kada sam osnovala Udrugu poVUcizakulturu za projektni menadžment u kulturi
Raditi ono što voliš je poticajno za nove vrijednosti i kreativnost, a iz takvog jednog spoja nastala je suradnja sa Arhitektonskim fakultetom, smjer produkt dizajn. U suradnji sa studentima i njihovim profesorima započela sam projekt HAI- hrvatske autentične igračke inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom. S njima promoviram kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku, imamo preko 30 medijskih objava, putujemo po Europi, a znaju za nas i u Japanu i Americi. Specijalizirala sam se za revitalizaciju kulturne baštine kroz edukativni program i interaktivni sadržaj koji je najčešće namijenjen djeci predškolske dobi. U jednoj takvoj suradnji s dječjim vrtićem Medulin iz Medulina nastala su dvaprojekta; društvena igra Medulinski mlin i didaktička igračka slagalica Malin na vitar,Vjetrenjača koja je davne 1878 god. bila životno važna žiteljima sjevernog dijela Jadrana.
Dodatno me nadahnjuje rad s mladim kreativnim ljudima posebno brojne kreativne radionice, kazališne predstave. Moje područje zanimanja su kazališne predstave, marketing i prodaja kao kreativne i kulturne industrije.
U svom radu surađujem s mnogim kreativcima i stručnjacima iz područja dizajna, fotografije, glume, glazbe, likovne umjetnosti.
Producentica sam kazališne predstave Reciklirana priča koju izvodimo u školama i vrtićima educirajući djecu o recikliranju i zbrinjavanju stakla.
Uključena sam u edukativni i kreativni projekt Park prirode Medvedgrad na kojemu sa svojim suradnicama osmišljavamo kolekciju suvenira i edukativnog materijala.

Najviše me vesele novi izazovi, edukacije i interakcije s HAI igračkama i rad s djecom jer ona učenje shvaćaju kao zabavu i istraživanje nečeg novog, sve do trenutka dok ih mi odrasli ne uvjerimo da je učenje težak i naporan proces. Stoga djecu ne treba posebno motivirati ili pozivati. Dovoljno je igračke izvaditi na stol i oni će već sami doći vidjeti što im to imamo za pokazati. Oni će slobodno pitati istraživati i isprobavati igračke na svoje načine. Ponekad će igračke koristiti na sasvim drukčije načine nego što smo mi zamislili i to nas uvijek razveseli. kada i mi nešto novo naučimo od djece!

Više o projektu HAI, pronaći ćete ovdje.


Kliknite za ABECEDU SVIH AUTORA

Uživajte u tekstovima Tanje Tandare:

  • HAI – Baština i emocija u autentičnim hrvatskim igračkama
    Djeca i igračke – jedno bez drugog ne ide, i zato je ta veza odličan temelj da naše najmlađe naučimo tradicijskim vrijednostima. Zainteresirati djecu instant svijeta u kojem živimo za tradicijske vrijednosti, zvuči kao nemoguća misija. Upravo u tu misiju upustila se, udruga poVUcizakulturu i Studij dizajna na prvi pogled neobičnim igračkama zvučnog naziva HAI!