Emina Paćalat

Zovem se Emina, živim u bajkovitoj središnjoj Istri, a po struci sam magistra arheologije. Ipak, mislim da sam oduvijek sebe vidjela više kao kreativku, nego kao potencijalnu znanstvenicu pa sam vječito tragala za kreativnijim dijelovima struke u kojima bih mogla (za)plivati kao riba u vodi (doslovno, s obzirom na moj horoskopski znak ?).

Zahvaljujući poslovima koje sam imala priliku raditi još kao studentica te kasnije kao pripravnica na pedagoškom odjelu Etnografskoga muzeja Istre, polako sam počela uviđati kako mi se najviše sviđaju zadatci vezani za rad s djecom, komunikacijom, educiranjem i kreiranjem zanimljivih sadržaja. U otprilike isto vrijeme počela sam volontirati i sudjelovati u projektima udruge Društvo Naša Djeca Pazin i Centra za mlade Alarm, gdje sam upoznala puuuunooo divnih, talentiranih i svestranih ljudi u čijem se društvu jednostavno moraš osjećati dobro, produktivno, optimistično, a u takvoj atmosferi naravno nikad ne nedostaje inovativnih ideja.

Vjerujem da je upravo taj splet, mogli bismo reći slučajnih (a neopisivo dragocjenih) okolnosti, koje sam ranije spomenula, zaslužan za to da danas znam čime se želim nastaviti baviti te koji su to kreativniji dijelovi struke za kojima sam tragala i kojima ću uvijek težiti u svome radu.

Ove sam godine odlučila ostvariti i jedan dugo vremena odgađan san – pokretanje vlastitog bloga naziva Izvezena prošlost. Na njemu spajam svoje dvije ljubavi – onu prema arheologiji i onu prema vezenju, vještini koju sam naučila od none Marije.
Kreirajući kvalitetan sadržaj za blog, nadam se da ću postići ono čemu sam težila i prilikom provođenja radionica i vođenja postavama muzeja. Nastojat ću zainteresirati zaljubljenike u prošlost i umjetnost za neke od tema o kojima sam učila na fakultetu, na kojima sam radila i koje su postale nedjeljivi dio mene. A sličnih tema i priča ima svuda oko nas; u srednjovjekovnim kaštelima, antičkim hramovima, prapovijesnim gradinama i muzejskim zbirkama. Ponekad samo trebamo odvojiti malo vremena i dopustiti baštini da nam ih sama ispriča.

Zato dobro naoštrite sva svoja čula i spremite se za razne avanture. ? (Autorica fotografije: Barbara Klanjac)


Kliknite za ABECEDU SVIH AUTORA

Uživajte u tekstovima Emine Paćalat:

  • DVIGRAD: Arheologija, legende i freske
    Bajkovit srednjovjekovni lokalitet, tema mog završnog rada na preddiplomskom i mjesto koje me oduvijek inspiriralo. Dvigrad je arheološki lokalitet smješten u Istri, na putu od Kanfanara prema Rovinju. S obzirom na iznimno atraktivan položaj i blizinu vode, jasno je zašto je riječ o području oko kojeg su se kroz povijest sukobljavale mnoge strane. Možda se […]