Darka Šćerbe Haupt

Rodila sam se u gradu koji ima dva spomenika pod zaštitom UNESCOa, studirala u gradu za kojeg je Hitchcock rekao kako ima najljepši zalazak sunca na svijetu, potječem iz grada kojem su stari Rimljani dali epitet felix, a živim nekoliko stotina metara od UNESCOvog grada u Palači. Godinama sam radila u palači koju je sagradio Juraj Dalmatinac, upravo onaj slavni kipar i graditelj koji je sagradio katedralu grada u kojem sam se rodila.
Slikom, riječju i šetnjom bilježim kamen i tradiciju morskog krajolika uzduž našeg plavog Jadrana.
Teško je reći što me određuje, no jedno je sigurno, bilo da je kistom, fotografijom ili perom, uvijek je to baština.
Moja prva samostalna izložba zvala se Iz kale u mahalu gdje sam akvarelima prikazala baštinu koja me okružuje i onu koju sam tek otkrila.
Pišem, prevodim i stvaram autorska djela po raznim temama.
Sakupila sam i objavila jezičnu i etnološku građu na otoku Rabu.
Moje radove možete naći na internetskim stranicama iz područja etnologije, arheologije, antropologije, no kako sam vrlo ozbiljna, tako ćete me naći i u sudskom registru kao sudskog tumača.
Prije par godina sam na jednoj radionici o interpretaciji baštine upoznala Jelenu, Ivu i Silviju i prvu put u životu sam požalila što nisam mlađa. Koliko bih još mogla naučiti u životu, promislila sam!
Dala sam se na posao i tako počela stvarati nešto novo i drugačije. Osmislila sam i sama neke nove turističke ture kojima sam pokušala dati dašak onog što sam od njih naučila.
Tako se stvorila moja Priča o vodi za grad Novalju, Pronađi svoj kamen, također za grad Novalju, Priča o ruralnom Splitu i našem Malom mistu za grad Split, i S Markom i Darkom po Splitu, tematska tura prigodom proglašenja godine Marka Marulića.
Volim sve što radim, a posebno zbog toga što me inspirira i okružuje ljepota zemlje koju volim.
Nešto više o meni možete naći na slijedećim poveznicama, bilo da sam Darka ili Božidarka:

https://exploringcroatiawithdarka.blogspot.com/

http://grandtourdalmatia.org/chrono-geographical database/bibliography/secondary-sources/

https://www.linkedin.com/in/bozidarkascerbehaupt/?originalSubdomain=hr

https://split.com.hr/novosti/kultura/moji-zavicaji-u-zlatnim-vratima

https://hrcak.srce.hr/137869

https://www.hgk.hr/prevoditelji?page=2#pretraga

http://darkaartandphotography.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCSUa1EXozdQMpMeDpH4eJDw


Kliknite za ABECEDU SVIH AUTORA

Uživajte u tekstovima Božidarke Šćerbe Haupt:

  • RAB: Samostan svetog Andrije – posebna rapska veza sa svijetom
    Uplovivši u luku grada Raba, ne prestajemo se diviti viđenom pejzažu, koji kao da je i sam lađa s četiri jarbola. Samo nakon par prijeđenih koraka već smo unutar gradskih zidina i zastaje nam dah zbog ljepote klesanog kamena i mirisne oaze parka Dorka.
  • SPLIT za sva vrimena
    Split je prožet dubokom poviješću, a svaki njegov kamen zrači daškom svih svojih stoljeća, pa i današnjeg vremena. Kako ga staviti u prostor i vrijeme, kako ga odrediti? Svi znamo, Rim je vječan, no želim li oduzeti jednom gradu njegov epitet i pridodati ga drugome na suprotnoj strani malog plavog rukavca Mediterana? Šetajući Splitom u […]